MUINAINEN KALEVALA "Tarina suomalaisuudesta"

Ke 15.2.2017 klo 19:00 Kotkan konserttitalo
To 16.2.2017 klo 19:00 Kouvolan kaupungintalo

Tämä konsertti on koettava: tarjolla on jotain sellaista, mitä ei ole aiemmin kuultu ja nähty! Modernin orkesterin, ikiaikaisen kanteleen, kansansävelmien ja keskiaikaisten harmonioiden kohtaaminen herättää eloon ainutlaatuisen musiikillisen tarinankerronnan sointimaailman.

Vanhan musiikin guru, Andrew Lawrence-King on tuonut yhteen Kalevalan tekstin, perinteiset karjalaiset ja inkeriläiset kansansävelmät sekä oman vanhan musiikin tuntemuksensa luodakseen mielikuvituksellisen vision siitä, miltä nämä kertovat runoelmat olisivat saattaneet kuulostaa aikanaan, dramatisoituna keskiaikaiseksi oopperaksi. Kuulemme siitä nyt konserttiversion, jossa upeat solistit ja kuoro esittävät tarinan eri rooleja: Karoliina Kantelinen on erikoistunut eri maiden kansanomaisiin laulutyyleihin ja hänen ilmaisuvoimainen esiintymisensä on vienyt hänet myös kansainvälisille estradeille. Kamarikuoro Utopia on ennakkoluuloton, 16-henkinen kokoonpano, joka on esiintynyt huipputaiteilijoiden johdolla ja kanssa vanhasta musiikista uusimpaan.

Andrew Lawrence-Kingin eloisassa orkestraatiossa sinfonietta-orkesterin soittimet yhdistyvät Lawrence-Kingin keskiaikaisella harpulla ja perinteisellä kanteleella esittämiin sooloihin ja luovat sointimaailman Väinämöisen ja Ilmarisen seikkailuille ja taisteluille Pohjan akkaa, Louhea vastaan, utuisen saaren kärjessä olevan kodin vihreille metsille, Pohjolan katkeralle jäälle tai hirmuiselle myrskylle merellä. 

Tässä teoksessa orkesteri itsessään on tarinankertoja, kuten Sergei Prokofjevin Pekassa ja sudessa, jossa tietyt soittimet edustavat tiettyä tarinan hahmoa. Ja kuten Carl Orffin Carmina Buranassa, ikiaikaiset tekstit on sovitettu keskiaikaisiin harmonioihin, jotka esitetään moderneilla soittimilla. Niin kuin Sibeliuksen sävellyksissä, suomalaiset kansansävelmät antavat musiikille oman ainutlaatuisen sointinsa. Lumoavat melodiat, eloisat tanssit ja helmeilevä orkestrointi viittaavat pohjoismaiseen kansanmusiikkiin ja karjalaisiin maisemiin, jopa barokkimenuetteihin. Vivaldin eri vuodenaikojen luonnetta kuvaavat ääni-imitaatiot, kuten linnunlaulu, haukkuvat koirat, hyttyset ja myrskyt, on tässä muunneltu kirkkosävellajeilla ja selvästi erottuvalla Kalevala-runomitalla.

Ohjelma:

Elias Lönnrotin keräämien ja kokoamien kansanrunojen (Kalevalan versio vuodelta 1849) pohjalta muokannut, säveltänyt kansansävelmillä ja orkestroinut: Andrew Lawrence-King  

Kapellimestari ja solisti:

Solistit:

Karoliina Kantelinen, laulu
Mikael Maasalo, laulu
Valter Maasalo, laulu

Kuoro:

Kamarikuoro Utopia
Kamarikuoro Utopia

Liput: 21/16/8 €