Jukka Linkola:
Täyttyneiden toiveiden maa

Jukka Linkolan ooppera Täyttyneiden toiveiden maa perustuu Toivo Pekkasen tuotantoon ja se oli Kotkan kaupungin tilausteos, jolla juhlistettiin Kotkan 120-vuotisjuhlia vuonna 1998. Libreton pohjana ovat samanniminen pienoisromaani, runokokoelma Lähtö matkalle sekä aforismikokoelma Totuuden ja kirkkauden tiellä. Libreton ovat kirjoittaneet Kari Wilenius, Jukka Linkola ja Anita Myllymäki, joka ohjasi oopperan kantaesityksen maaliskuussa 1998.

Kymi Sinfonietta, solistikaarti ja Kotkan seudun musiikkiopiston oopperakuoro esittivät oopperasta konserttiversion syksyllä 2002 Toivo Pekkasen syntymän 100-vuotisjuhlakonsertissa. Jo silloin oli vireillä ajatus koko oopperan levyttämisestä ja tammikuussa 2003 ooppera nauhoitettiin Kuusankoski-talossa. Levy julkaistiin Alba-levymerkillä syksyllä 2004.

Täyttyneiden toiveiden maa -levyllä Kymi Sinfoniettaa johtaa kapellimestari Juha Nikkola ja solistikaartiin kuuluvat Hannu Jurmu, Lise Holmberg, Katriina Kerppola, Peter Nordman, Hannu Sokka, Kai Huopainen, Riikka Pälli, Jussi Pöllänen, Olli Tuovinen ja Kari Kukkonen. Kuoro-osuudet laulaa Kotkan seudun musiikkiopiston oopperakuoro valmentajanaan Mauri Silvennoinen .

Linkola on sekoittanut musiikkiinsa vaikutteita niin jazzista, tangosta kuin rumbastakin ja vetänyt siihen myös puccinimaisia linjoja. Kapellimestari Juha Nikkola totesi musiikista seuraavaa: "Linkolan oopperaan säveltämä musiikki on ikään kuin kansanomaista nykymusiikkia, siinä on duuria ja mollia. Se on melodista ja laulullista, ja siinä on hyvin kauniita aarioita.". (Kymen Sanomat, Eija Anttila, 4.9.2002)

Täyttyneiden toiveiden maa -oopperassa laitapuolen kulkijat, vähäosaiset ja syrjäytetyt tapaavat kylän kapakassa ja alkavat pohtia, miten pääsisivät täyttyneiden toiveiden maahan, jossa kaikki toiveet toteutuisivat. Pian he huomaavat päässeensä sinne: sokea saa näkönsä, rampa kävelee, naisia, viinaa ja ruokaa riittää. Kateus alkaa kuitenkin hiljalleen jäytää onnen mahdollisuutta. Lopulta totuus valkenee: unelmat ja toiveet voivat täyttyä yhdessä ainoassa paikassa - mielikuvituksessa. (Lähde: Pekka Hako)


Linkki: www.alba.fi
Linkki: www.fimic.fi