Kymi Sinfoniettan monipuolinen kevätkausi käynnistyy Suomi 100 vuotta -juhlavuoden konsertilla

KYMI SINFONIETTAN MONIPUOLINEN KEVÄTKAUSI KÄYNNISTYY SUOMI 100 VUOTTA -JUHLAVUODEN AVAJAISKONSERTILLA

Kymi Sinfonietta juhlii satavuotiasta Suomea usean erikoiskonsertin ja hienojen yhteistyöprojektien merkeissä koko kuluvan vuoden aikana. Kevätkauden ensimmäinen konsertti avaa Suomen 100-vuotisjuhlat upealla valikoimalla suomalaisten säveltäjien tuotantoa. Solistina on pianisti Laura Mikkola, joka on valinnut solistiteokseksi Einojuhani Rautavaaran värikylläisen toisen pianokonserton. Kesällä Valeri Gergijevin mestarikurssin yhteydessä kohauttaneen kapellimestarilahjakkuuden, Eero Lehtimäen johdolla kuullaan Sibeliuksen, Melartinin ja Klamin musiikkia. Avajaiskonsertit kuullaan keskiviikkona 11.1. Kotkan konserttitalolla ja torstaina 12.1. Kuusankoskitalolla.

SUOMI KANSAINVÄLISENÄ

Suomi 100 vuotta -teema jatkuu mitä mielenkiintoisimpien konserttien merkeissä läpi kevätkauden - elämyksiä monille aisteille

Kulttuuri, taide ja musiikki ovat olleet tärkeitä tekijöitä suomalaisen identiteetin ja itsenäisyyden rakentamisessa. Siksi Kymi Sinfoniettakin haluaa juhlistaa Suomen 100-vuotiasta itsenäisyyttä nostaen esiin omaa identiteettiämme ja omaa musiikkikulttuuriamme. Ohjelmassa on suomalaisia esiintyjiä ja musiikkia sekä sävellystilauksia suomaalisilta säveltäjiltä. Musiikki on kuitenkin ollut aina kansainvälinen taiteenala. Virtaukset ja vaikutteet ovat liikkuneet maasta toiseen - niin kuin myös muusikot. Avoimuus ja uteliaisuus erilaisille asioille ja ihmisille ovat elävän kulttuurin tunnusmerkkejä. Siksi Kymi Sinfoniettassa Suomea ja suomalaisuutta tarkastellaan näin juhlavuonna myös kansainvälisenä paikkana ja kansainvälisten silmälasien läpi, ja ohjelmassa on todella mielenkiintoisia, ulkomaisten taiteilijoiden ideoimia Suomeen liittyviä projekteja ja konsertteja. Kevään ohjelma tarjoaa myös elämyksiä monille aisteille!

Helmikuun puolenvälin konserteissa on tarjolla jotakin sellaista, mitä ei ole aiemmin kuultu ja nähty. Tämän ”Muinainen Kalevala” -konsertin on suunnitellut vanhan musiikin monitaituri ja guru Andrew Lawrence-King, joka on tuonut yhteen Kalevalan tekstin, kansansävelmät sekä oman vanhan musiikin tuntemuksensa dramatisoituna keskiaikaiseksi oopperaksi. Teos kuullaan nyt konserttiversiona, jossa orkesterin rinnalla esiintyvät laulusolistit ja Kamarikuoro Utopia.

Toukokuussa on luvassa myös aivan uudenlainen ja ennen kokematon projekti: Suomikuvia-konsertissa nähdään ja kuullaan, minkälainen 100-vuotias Suomi on kansainvälisin silmin ja korvin. Italialaissyntyinen tanssija-koreografi Beniamino Borghi on suunnitellut juhlavuoden kunniaksi upean visuaalisen konsertin, jossa suomalaisen musiikin helmet sekä viisi tanssijaa kuvaavat Suomea ja sen eri puolia.

Myös maaliskuun 8. ja 9. päivä kuullaan ja koetaan jälleen uutta. Kymi Sinfoniettan, Pori Sinfoniettan ja Lapin kamariorkesterin yhteistilausteos, Markus Fageruddin Stream & River Motion: Konsertto harmonikalle, kitaralle ja tuuballe on todellinen runsaudensarvi ja musiikillinen ilotulitus vanhimmista tyyleistä uusimpaan. Solistina on Pipoka-trio. Suomea juhlitaan myös viihdyttävissä Vappukonserteissa, Finnhits-teemaisia, tunnettujen suomalaisten artistien hittikappaleita tulkitsevat Annika Eklund ja Mikael Konttinen.

Kevätkausi tuo tullessaan myös iloisia jälleennäkemisiä: Ihanaa romanttista musiikkia heti tammikuussa tarjoilee kapellimestari Michael Collins, kapellimestari Olari Elts saapuu orkesterin vieraaksi huippusolistien kanssa helmikuussa ja maaliskuussa ja orkesterin vanha ystävä Andres Mustonen johtaa orkesteria klassisen ja kevyemmän merkeissä toukokuussa. Myöskään jazz-musiikkia ei ole unohdettu: rakastetuimmat jazz-klassikot soivat kapellimestari ja pasunisti Antti Rissanen luotsaamissa konserteissa helmikuussa. Kymi Sinfonietta ja Kotkan Kantaattikuoro kohtaavat Pekka Soranummen johdolla pääsiäisen alla Matteus-passion äärellä.

Musiikkia monipuolisesti lapsille ja nuorille - uusi kirjalevy julkistetaan keväällä

Hurmaavasta Hilla ja Liisi -musiikkisadusta pääsee nauttimaan pian myös kirjalevyn muodossa. Hilla ja Liisi -hahmojen ja musiikkisadun luojat, pitkänlinjan musiikkikasvattajat Mari Kätkä, Ulla Piispanen ja Tuomas Kesälä, Kymi Sinfonietta, kustannusosakeyhtiö Teos, levymerkki Alba ja kuvittaja Sari Airola yhdistivät voimansa ja toteuttivat upean kirjalevyn, jonka julkistuskonsertit kuullaan Kotkassa 5.4., Kouvolassa 6.4. ja Porvoossa 7.4. Musiikkisatu on oivallinen keino tutustua ja ihastua aidon orkesterin sointiin.

Huhtikuussa perinteisten nuorten solistien esiintymisten yhteydessä toteutetaan suuri yhteisproduktio sekä eteläisen että pohjoisen Kymenlaakson musiikkiopiston kanssa: konsertin jälkipuolella esitetään yhteisvoimin lumoava suomalainen satuooppera, Jaakko Kuusiston Prinsessa ja villijoutsenet.

Ainutlaatuiset ja historialliset yhteistyöproduktiot - yhteistyö Pietarin Filharmonian kanssa jatkuu

Kevät huipentuu odotettuihin konsertteihin, sillä Kymi Sinfoniettan ja legendaarisen Pietarin Filharmonian ainutlaatuinen ja historiallinen yhteistyö saa jatkoa tällä kertaa Suomi 100 vuotta -teeman alla. Korkeatasoiseen konserttiohjelmaan sisältyy varsinainen herkkupala: kuulemme suomalaisen musiikin ehdottomiin merkkiteoksiin kuuluvan Uuno Klamin Kalevala-sarjan. Kymi Sinfoniettan ja Pietarin Filharmonian noin 60 muusikosta koostuvan suurorkesterin soinnista vastaa Herbert von Karajan -kapellimestarikilpailun voittaja ja Pietarin Filharmonian kapellimestari Nikolai Alexeev. 6.6. yhteiskonsertti sisältyy Länsi-Kymen kulttuuritien ohjelmaan ja 7.6. konsertti on Kymijoen Lohisoitto -festivaalin avajaiskonsertti.

Kymi Sinfonietta on mukana kevätkaudella myös musiikkia ja kuvataidetta innovatiivisella tavalla yhdistävän Laivarautaa-teoksen toteutuksessa, joka on samalla myös kevään toinen kantaesitys. Merikeskus Vellamossa kuullaan 25.4. Marko Puron uusi sävellys, jossa orkesterin osana ja lyömäsoittimena on kuvanveistäjä Olli Mantereen soiva teos. Kapellimestarina on Atso Almila. Produktio toteutetaan yhteistyössä Drum Circle Finlandin/Paukepiiri ry:n ja Merikeskus Vellamon kanssa.

 

 

 

 

 

Kaikki uutiset löydät täältä