LASTEN JA NUORTEN UUNO KLAMI -SÄVELLYSKILPAILUUN ENNÄTYSMÄÄRÄ SÄVELLYKSIÄ


Valtakunnallisen III Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun osallistumisaika on päättynyt, sävellysten viimeinen postituspäivä kilpailuun oli maanantai 13.2.2017. Kilpailukansliassa eletään erittäin ilahtuneissa tunnelmissa, sillä posti toi kilpailukansliaan ennätykselliset 42 sävellystä! Sävellyksiä on lähetetty tasaisesti ympäri Suomea, mikä on osoitus siitä, että tieto kilpailusta on saavuttanut laajalti nuoret säveltäjät. Postileimojen perusteella sävellyksiä on lähetetty aina Lapista eteläisimpään Suomeen saakka ja itäisimmästä Suomesta läntisimpään. Ilahduttavaa on, että sekä kansainvälisen että lapsille ja nuorille suunnatun sävellyskilpailun osanottajamäärät ovat kasvaneet tasaisesti kerta toisensa jälkeen. Edelliseen lasten ja nuorten kilpailuun vuonna 2012 saapui 39 sävellystä ja ensimmäiseen vuonna 2007 järjestettyyn kilpailuun 31 sävellystä.

Kilpailun tavoitteena kannustaa lapsia ja nuoria eteenpäin säveltäjyyden tiellä

Kilpailu jakautuu 10–14-vuotiaiden ja 15–19-vuotiaiden ikäsarjoihin. Tuomaristoon kuuluvat säveltäjät Atso Almila, Markus Fagerudd, Kimmo Hakola, Kirmo Lintinen ja Lotta Wennäkoski. Tutustuttuaan nuottimateriaaleihin tuomariston jäsenet kokoontuvat huhtikuussa valitsemaan anonyymien sävellysten joukosta noin kymmenen teosta kilpailun finaaliin. Tämän jälkeen finaaliin valittujen teosten säveltäjät kutsutaan kilpailun finaalikonsertteihin ja konserttien harjoituksiin. Kymi Sinfonietta esittää finaaliin valitut teokset kahdessa finaalikonsertissa Kotkassa ja Kouvolassa marraskuussa 2017 kapellimestarinaan juryn jäsen Atso Almila. Orkesterin muusikoista kootaan myös mahdolliset kamarimusiikkikokoonpanot. Lopputulos selviää vasta, kun tuomaristo on sinetöinyt lopullisen päätöksensä molemmat finaalikonsertit kuultuaan. YLE radioi toisen finaalikonsertin.

Suuri osanottajamäärä on osoitus siitä, että tämänkaltaiselle sävellyskilpailulle on olemassa selkeä tilaus. Suosioon on vaikuttanut kilpailun nimekkään tuomariston ohella varmasti myös se, että kilpailussa on vahva kannustamisen näkökulma: kilpailun finaaliin valitut nuoret pääsevät mukaan teostensa finaalikonserttien harjoitusprosessiin ja kuulemaan musiikkiaan todennäköisesti ensimmäistä kertaa elävän orkesterin eli Kymi Sinfoniettan esittämänä. Nuoret pääsevät työskentelemään finaaliviikolla ammattimuusikoiden kanssa ja tutustumaan myös muihin säveltäviin nuoriin. Lisäksi he saavat kilpailusta tuiki tärkeitä kontakteja tulevaisuutta varten. Moni edellisen kilpailun finalisti onkin kertonut palautteessaan, että jo itse kilpailun finaaliin pääsy on ollut kuin lottovoitto.

Sävellyskilpailun vaikutukset kansallisen säveltaiteen kehittämiseen ovat kauaskantoisia, miltei kaikki edellisten Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailujen finalisteista ovat jatkaneet säveltäjyyden tiellä myös kilpailun kautta saamansa kannustuksen innoittamana ja rohkaisemana. Kilpailuun osallistuneet nuoret ovatkin tulevaisuuden klameja.

III Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun järjestämisestä vastaa Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry.

Lisätietoja: Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry, toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, puh. 050 324 0058, s-posti: reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, internet: www.klamicompetition.fi

Kaikki uutiset löydät täältä