Hei kaikki Tallinnan-kuulijamatkalaiset syksyltä 2015!

Muistatteko Tallinnan Kamariorkesterin harjoitukset tunnelmallisessa Mustapäiden Kiltatalossa Tallinnan sydämessä? Moni teistä ihastui siellä soitettuun Leonard Bernsteinin Serenadiin viululle ja orkesterille. Orkesteriosuuden soittavat jousisoittajat, vahvistuksenaan harpunsoittaja sekä neljä lyömäsoittajaa.

Nyt tuo sama teos on kuultavana Kymi Sinfoniettan konserteissa ensi viikolla! Solistina on loistava viulisti ja valloittava esiintyjä, Lara St. John New Yorkista, Bernsteinin pitkäaikaisesta kotikaupungista. Kapellimestarina taasen Tallinnasta kotoisin oleva maailmankansalainen, Olari Elts.

Harvoin kuullun Viuluserenadin esitys on samalla lähtölaukaus mm. West Side Story -musiikistaan tunnetun säveltäjä Leonard Bernsteinin ensi vuoden maailmanlaajuiseen 100-vuotisjuhlintaan. Konsertissamme kuullaan Bernsteinin Serenadin lisäksi myös ihanat, romanttiset Richard Straussin Serenadi puhaltajille sekä Johannes Brahmsin Serenadi nro 1 koko orkesterille.

Bernsteinin Serenadi on saanut innoituksensa antiikin kreikkalaisen filosofin,  Platonin kirjoittamasta teoksesta, dialogista ’Pidot’.

Tässä katkelma Antti Häyrysen teosesittelystä:

”… Bernsteinin mukaan teoksella ei ole ohjelmaa, mutta sen otsikointi Platonin ’Pitojen’ (Symposium, 387-355 eaa) pohjalta antaa paljon vinkkejä. Platonin teos on klassinen väittely rakkauden olemuksesta ja tarkoituksesta, mutta myös kuvaus useita päiviä kestävistä juhlista.

Bernsteinin Serenadi esittelee antiikin ajattelijoita juhlatuulella. Filosofien pidot on muokattu nykyaikaisiksi bileiksi, jossa seikkailevat tyypit edustavat samalla säveltäjän eri puolia: suurenmoinen Faidros, lapsekas Aristofanes, provosoiva Eryksimakhos, lempeä Agathon, profeetallinen Sokrates, sekä moderni jazzhenki Alkibiades.

… Agathonin puheenvuoro on Platonin Pitojen useimmin lainattu jakso. Bernstein säveltää sen hitaaseen (Adagio) A-B-A-laulumuotoon. Rakkaus on hauras, se asettuu vain hyväluontoisiin ihmisiin ja jumaliin, ja vain sellaiseen, mikä voi kukoistaa. Rakkaus ei voi aiheuttaa epäoikeudenmukaisuutta ja sen suurin nautinto on kohtuullisuus. Rakkaus on myös viisautta ja ihmisen paras opastaja…

… Sokrateksen ajatukset pyyhkäistään taivaan tuuliin, kun Pitoihin rynnistää (Allegro molto vivace) humalainen Alkibiades seurueineen. Bernstein irrottelee jig-tanssin sävelin ja jammailee jazzin aksentein. Platonin teoksessa Alkibiadeksen on pidettävä puhe Sokrateksen ylistykseksi, mutta Serenadin päätteeksi kaikki – ja erityisesti sooloviulu – tuntuvat tanssivan pöydillä. Koodan veto ja vimma on West Side Storyn luokkaa."

(Tekstiotteet Antti Häyrysen teosesittelystä)

Kaikki uutiset löydät täältä