OLARI ELTS KYMI SINFONIETTAN TAITEELLISEKSI NEUVONANTAJAKSI

Kymi Sinfonietta kiinnittää kapellimestari Olari Eltsin taiteelliseksi neuvonantajakseen 1.1.2018 alkaen. Sopimus on kolmivuotinen ja sitä on mahdollista jatkaa myös tämän jälkeen. Elts on kansainvälisesti arvostettu, laaja-alainen ja monipuolinen kapellimestari, joka tunnetaan myös innovatiivisista ohjelmistaan. Elts vieraili ensimmäisen kerran Kymi Sinfoniettan kapellimestarina vuonna 2000, ja yhteistyö on jatkunut siitä asti. Taiteellisena neuvonantajana Olari Eltsin toimenkuvaan kuuluuvan taiteellisen johdon lisäksi Elts on kapellimestarina vähintään neljässä konserttiproduktiossa vuosittain.

Olari Elts kommentoi kiinnitystään: ”Kymi Sinfonietta kuuluu niihin orkestereihin, joiden kanssa minulla on pisin historia. Minut valtaa aina lämmin tunne palatessani tekemään musiikkia näiden fantastisten soittajien kanssa, jotka ovat valmiita ylittämään mukavuusalueensa halutessaan saavuttaa yhä korkeampia päämääriä. Olen enemmän kuin iloinen voidessani jatkaa näiden muusikoiden kanssa säännöllisemmältä pohjalta, niin että voimme pureutua syvemmälle klassismin aikakauteen ja jättää myös hieman suuremman jalanjäljen 2000-luvun musiikkiin.”

Kymi Sinfoniettassa ollaan innoissaan tulevasta yhteistyöstä. Toimitusjohtaja Riikka Luostarinen toteaa: ”Olari Elts on ollut aina erittäin toivottu kapellimestarivieras Kymi Sinfoniettassa. Hänen välitön ja innostava tapansa tehdä musiikkia korkealla tasolla on hyvin inspiroivaa sekä soittajille että yleisölle.”

Virolaisen Olari Eltsin ura lähti nousukiitoon hänen voitettuaan ensimmäisen palkinnon sekä kansainvälisessä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa 1999 että kansainvälisessä Jean Sibelius -kapellimestarikilpailussa 2000. Elts toimi Latvian kansallisen sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina 2001–06 ja Orchestre de Bretagnen taiteellisena neuvonantajana 2006-12. Vuonna 2007 Elts nimitettiin sekä Skotlannin kamariorkesterin että Viron kansallisen sinfoniaorkesterin päävierailijaksi. Hän jatkaa yhä Viron kansallisen sinfoniaorkesterin päävierailijana. Vuosina 2011–14 Elts oli Helsingin kaupunginorkesterin päävierailija.

Olari Elts on kehittänyt ja jatkanut yhteistyötään myös useiden muiden orkestereiden kanssa eri puolilla maailmaa. Elts on tehnyt vuosien ajan läheistä yhteistyötä mm. virolaissäveltäjä Erkki-Sven Tüürin kanssa. Elts on levyttänyt Ondine-levymerkillä useita Erkki-Sven Tüürin teosten levytyksiä, viimeksi Tapiola Sinfoniettan kanssa. Virolaissäveltäjä Heino Ellerin sävellysten levytysprojekti jatkuu Viron kansallisen sinfoniaorkesterin kanssa. Myös Eltsin ja Helsingin kaupunginorkesterin Brahmsin sovitusten levytys vuodelta 2016 on saanut loistavat arviot.

Olari Elts perusti nykymusiikki-yhtye NYYD Ensemblen ja toimi sen johtajana. Eltsillä on ilmiömäinen kyky luoda kekseliäitä ja mielenkiintoisia konserttiohjelmakokonaisuuksia. Elts on tehnyt myös merkittäviä, eri genrerajat ja taiteenlajit ylittäviä projekteja yhteistyössä esimerkiksi teatteritaidepuolen kanssa.

Kymi Sinfonietta on energinen, vuonna 1999 aloittanut kahden kaupungin sinfonietta-kokoonpano. Kotkassa ja Kouvolassa toimivan Kymi Sinfoniettan laaja, kiitosta saanut ohjelmisto sekä korkealla tasolla ja palavalla tunteella soitetut konsertit suomalaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden kanssa ovat keränneet vankan kuulijakunnan. Kymi Sinfonietta on saavuttanut menestystä myös kansainvälisillä areenoilla ja tekee säännöllisesti yhteistyötä mm. maineikkaiden Latvian valtionkuoron ja Pietarin Filharmonian kanssa. Orkesteri on herättänyt kansainvälistä huomiota myös toimiessaan Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun radioitujen finaalikonserttien esittäjänä vuosina 2004 ja 2009 ja 2014.

Olari Elts on tehnyt yhteistyötä useiden orkestereiden kanssa eri puolilla maailmaa. Näihin lukeutuvat mm. Radion sinfoniaorkesteri, Yomiurin sinfoniaorkesteri, Dresdenin sinfonikot, Birminghamin kaupunginorkesteri, SWR Stuttgart, Lucernin ja Tolousen sinfonikot, Ensemble Modern sekä Cincinnatin sinfoniaorkesteri, jonka kanssa Elts teki USA:n debyyttinsä. Elts vierailee säännöllisesti myös Australiassa ja Uudessa-Seelannissa esiintyen mm. Melbournen, Adelaiden, Länsi-Australian sekä Uuden-Seelannin sinfoniaorkestereiden kanssa.

Lisätietoja:
Tj Riikka Luostarinen, Kymi Sinfonietta, puh. 050 570 6866
riikka.luostarinen@kymisinfonietta.fi                     

 

 

Kaikki uutiset löydät täältä