KUULUISA SHAKUHACHI-HUILUN MESTARI JAPANISTA KYMI SINFONIETTAN VIERAANA

SINFONIAKONSERTTI                       
+ Taiteilijatapaaminen klo 17.45
Ke 16.5. klo 19 Kotkan konserttitalo                                                  
To 17.5. klo 19 Kuusankoskitalo
Kapellimestari: Yasuo Shinozaki
Solisti: Tadashi Tajima, shakuhachi-huilu
Aaron Copland:                 
Elokuvamusiikkia
Perinteinen japanilainen shakuhachi-kappale: “Daha no Kyoku (music of defeating)
Toshio Hosokawa:             
Voyage X - Nozarashi shakuhachille ja yhtyeelle
Einojuhani Rautavaara:     
Adagio Celeste
Franz Schubert:                 
Sinfonia nro 3

Kymi Sinfoniettan konserteissa nähdään ja kuullaan tällä viikolla harvinaislaatuista solistivierasta. Kymenlaaksoon saapuu maailmankuulu perinteisen japanilaisen sakuhachi-huilun huipputaitaja, Tadashi Tajima Japanista. Hänen soittamanaan kuulaan perinteistä japanilaista musiikkia sekä arvostetuimpiin japanilaissäveltäjiin kuuluvna Toshio Hosokawan nimenomaan Tajimalle ja orkesterille säveltämä Voyage X -teos. Konserttimatka alkaa kuitenkin Amerikasta, Aaron Coplandin värikkäällä elokuvamusiikilla (mm. elokuvista The City, Of Mice and Men, Our Town), viivähtäen Einojuhani Rautavaaran musiikillisella keitaalla ennen aurinkoa ja iloa pulppuilevaa Schubertin 3. sinfoniaa.

TAITEILIJATAPAAMISISSA:

Ke 16.5. klo 17.45-18.30
Kotkan konserttitalo, Ravintola Vausti, alakerta

To 17.5. klo 17.45-18.30
Kuusankoskitalo

Kuultavana ja haastateltavana Shakuhachi-mestari Tadashi Tajima sekä kapellimestari Yasuo Shinozaki  

Lisäksi Tadashi Tajima luennoi ja esiintyy Helsingin yliopistolla perjantaina 18.5. klo 13,

Kielikeskuksen juhlasalissa (Fabianinkatu 26, 3. krs) Japanin Suomen-suurlähetystön yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa järjestämässä tilaisuudessa.

 

Tadashi Tajima (s. 1942, Osaka) on Japanin johtavia kansainvälisiä shakuhachi-soittajia. Hän opiskeli shakuhachin-soittoa Sakai Chikuho II:n (1933–1992) ja kansainvälisesti tunnetun Katsuya Yokoyaman (1934–2010) johdolla. Tajima on jikishō-koulukunnan perustaja ja johtaja, jolla on omat koulut Tokiossa ja Osakassa. Tajima esiintyy vuosittain kahdesti Tokiossa ja Osakassa. Hän on esiintynyt ympäri Japania yli 400 eri paikassa.

Vuodesta 1979 lähtien Tajima on esiintynyt 20 eri maassa. Hän onkin kansainvälisesti musiikkijuhlilla huomattavan kysytty ja arvostettu vieras, joka on soittanut mm. Salzburgin kansainvälisillä musiikkijuhlilla sekä Bach-festivaaleilla, jossa hän kantaesitti Toshio Hosokawan shakuhachi-konserton Voyage X. Yleisö Leipzigin Tuomas-kirkossa osoitti suosiota seisten esityksen jälkeen. Tajima on myös esiintynyt lukuisia kertoja televisiossa ja radiossa, ja hän on julkaissut kaksi shakuhachin soitto-opasta. Tajima on tehnyt yhteistyötä lukuisten eri musiikinlajien edustajien kanssa. Hänet tunnetaan erityisesti shakuhachin monipuolisuuden ja ilmaisuvoiman välittäjänä.

Tadashi Tajima on palkittu Japanin koulutus-, kulttuuri, urheilu, tiede- ja teknologiaministeriön alaisen kulttuuriasianviraston musiikkijuhlien palkinnolla vuosina 1990 ja 2007.

Lisätietoja: Tj Riikka Luostarinen: puh. 050 570 6866;  riikka.luostarinen@kymisinfonietta.fi

Kaikki uutiset löydät täältä