Tule konserttiin

Neuvoja ensikertalaiselle!

Onnea hienosta päätöksestä lähteä kuuntelemaan elävän orkesterin musisointia konserttiin! Tässä muutamia asioita, joita ensikertalaiset saattavat usein miettiä:

Seurassa vai yksin?

On ihmisiä, jotka nauttivat erityisesti siitä, että voivat käydä konserteissa, ym. tapahtumissa yhdessä jonkun ystävänsä, tuttavansa tai vaikkapa puolisonsa kanssa. Asioita ja kokemuksia on mukava jakaa toisen kanssa, eikä oudossa paikassa liikkuminenkaan tunnu seurassa ylitsepääsemättömän jännittävältä.
Toisaalta esim. konserteissamme käy myös paljon sellaisia ihmisiä, jotka tulevat mielellään aivan yksin nauttimaan musiikista ja tunnelmasta. Usein ihmiset löytävät myös konserteista tuttuja, joiden kanssa on mukava rupatella väliajalla. Sitä paitsi, jos kaipaa hyvää seuraa, konserteista sitä saattaa myös löytää!

Mistä liput?


Mistä liput ja mitä ne maksavat? Nyt kannattaa klikata itsensä kohtaan LIPUT ». Kymi Sinfoniettalla on Kymenlaaksossa monia lippujen ennakkomyyntipaikkoja, kauempaa tulevat saavat avun kätevästi esim. valtakunnallisen Lippupalvelun kautta. Myös orkesterin toimistossa myydään lippuja, samoin kuin tuntia ennen konserttia ovelta. Normaalisti konserttilippu Kymi Sinfoniettan konserttiin maksaa 21/16/8 €.

Mitä pitää laittaa päälle?


Valinta on täysin vapaa. Musiikkia voi kuunnella ja siitä nauttia rennommissa, virallisemmissa kuin juhlavissakin vaatteissa. Riippuu paljon kuulijan mielentilasta ja esim. päivän kiireisyydestä, millaisissa vaatteissa konserttiin tullaan. Joskus tekee mieli juhlistaa iltaa ja pukea parhaat päälle, joskus taas ryntää kiireesti paikalle kuullakseen konsertin ehtimättä kiinnittää suurempaa huomiota pukeutumiseensa. Tule sellaisena, miltä itsestä mukavalta tuntuu!

Missä on paras istua?


Tämäkin on makukysymys, ja paras vastaus löytyy varmaankin muutaman konsertissa käymisen ja erilaisen paikan kokeilemisen jälkeen. On ihmisiä, jotka haluavat ehdottomasti mennä istumaan parvekkeelle, josta on yleensä paras näkyvyys lavalle ja sen tapahtumiin. Mutta löytyy myös niitä, jotka haluavat istua ehdottomasti permannolla akustisista tai muista syistä.

Milloin taputetaan?


Yleensä lavalle tulevia taiteilijoita tervehditään aplodein. Toinen tapa on taputtaa jokaisen kappaleen jälkeen. Monissa kappaleissa on useita osia. Yleisesti vakiintunut käytäntö on, että yleisö taputtaa vasta koko kappaleen jälkeen. Jos nyt käy kuitenkin niin, että taputtaa 'väärässä' kohdassa, peli ei ole menetetty! Konsertti alkaa orkesterin virittäessä soittimensa samaan vireeseen. Sen ajaksi on suotavaa hiljentyä ja virittäytyä samalla itsekin alkavan konsertin tunnelmaan.