KYMI SINFONIETTA SOITTAA PERTSA JA KILU -ELOKUVAN MUSIIKIN

13.07.2021

Keskiviikkona 14.7.2021 ensi-iltansa saavan uuden Pertsa ja Kilu -elokuvan yksi kiitellyistä elementeistä on sen upea musiikki, jonka on säveltänyt kansainvälisesti arvostettu elokuvasäveltäjä Panu Aaltio. Musiikkia ei ole tuotettu monen nykyelokuvan tapaan digitaalisesti, vaan elokuvassa sen soittaa oikea orkesteri, Kymi Sinfonietta.

Säveltäjä Panu Aaltio on onnistunut vangitsemaan Pertsa ja Kilu -musiikkiinsa nerokkaasti koko elokuvan laajan tunteiden kirjon jännitystä nostattavasta tunnelmasta herkkiin kohtauksiin ja uljaaseen sankarillisuuteen. Elokuvassa Kymi Sinfoniettan taidokkuus ja energinen virtuoosisuus pääsevät oikeuksiinsa. Aitojen soittimien mehevä ja värikylläinen sointi vangitsee kuulijan, ja sankarillinen voimamusiikki soi uljaana!

Orkesteri inspiroi Panua sävellystyössä, ja Panun musiikki innoitti puolestaan Kymi Sinfoniettaa: "Koko musiikkityöryhmämme palasi Kotkasta valtavan vaikuttuneena orkesterin ja koko organisaation ammattimaisesta ja ystävällisestä ilmapiiristä. Meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi ja jokainen vaihe äänityksissä sujui loistavasti. Odotuksemme ylittyivät joka suhteessa ja lopputulos on todella vaikuttava!"

Äänityksissä sekä jälkituotannossa ahkeroi Panun lisäksi huipputiimi elokuvamusiikin ammattilaisia: pää-äänittäjä, miksaaja Mikko Raita; äänittäjät Ilmari Apajalahti ja Ilkka Ruutu; orkestraattorit Vili Robert Ollila ja Rolf Gustavson sekä musiikkileikkaaja Joonas Kaartti.

Elokuvan musiikki on tulossa lähiaikoina saataville myös Spotify, Apple Music ja Amazon -streamauspalveluihin, ja on mahdollista että se tulee saataville myös fyysisenä levynä.

 

Kymi Sinfoniettan tuotanto- ja markkinointipäällikön Heidi Mustikkaniemen ja elokuvan toisen tuottajan Johanna Kuntun ideoinnista alkunsa saanut yhteistyö orkesterin ja Taavi Vartia Tuotantojen välillä sujui mainiosti. Koronasta johtuneet aikataulumuutokset Kymi Sinfoniettan kalenterissa mahdollistivat aiemmin suunniteltua laajemman yhteistyön, ja Pertsa ja Kilu -elokuvan musiikin pääosa äänitettiin Kotkassa viime vuoden syyskuussa, jolloin orkesterissa voitiin työskennellä turvavälejä noudattaen. Kymi Sinfoniettan normaalisti äänityksiin käyttämän salin ollessa varattu, rakennettiin arkkitehtonisesti erityiseen Kotkan konserttitalon saliin elokuvamusiikin äänitysstudio mm. vuoraamaalla tila kankaalla ja villapaaleilla.

Näin kot­ka­lais­po­jis­ta ker­to­van elo­ku­van musiikkikin puhkesi elämään tarinan syntysijoilla.

Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen iloitsee hienosti onnistuneesta elokuvayhteistyöstä ja sen lopputuloksesta: “Oli upeata olla mukana tässä produktiossa, oman alansa huippuammattilaisten kohtaamisessa. Koko musiikkituotannossa kaikkine vaiheineen näkyy ja kuuluu se sama viimeistelty kädenjälki kuin koko elokuvassa. Koronan aiheuttamista haasteista huolimatta kaikki palaset loksahtivat kohdalleen, ja lopputulos on korviahivelevää kuultavaa! Ihanaa, että elokuvayleisö pääsee nyt nauttimaan tästä todellisesta hyvän mielen elokuvasta, ja Panu Aaltion säveltämästä loistavasta musiikista, jonka Kymi Sinfonietta soitti antaumuksella."

Myös elokuvan ohjaaja ja käsikirjoittaja Taavi Vartia on tyytyväinen lopputulokseen. Vartia on jo pitkään tehnyt yhteistyötä säveltäjä Panu Aaltion kanssa eri tuotannoissa, ja Aaltiosta onkin tullut vuosien aikana luottosäveltäjä Vartialle.  ”Panu on tehnyt paitsi minun leffoihini, myös lukuisiin muihin elokuviin musiikkia suurten kansainvälisten orkesterien kanssa eri puolilla maailmaa. Nyt Kymi Sinfonietta osoitti täysiverisen kykynsä toteuttaa elokuvamusiikkia, joka on oma vaativa lajinsa. Panun säveltämä seikkailullisuus, suuret tunteet, jännitys ja riemukkaat hetket nousevat lentoon Kymi Sinfonietan soittamana. Meille Pertsa ja Kilu -elokuvan tekijöille tämä oli upea yhteistyön avaus yhdessä Kymi Sinfonietan kanssa.”