KYMIJOEN LOHISOITTO- FESTIVAALI: "Ruotsinsalmen meritaistelu"

Syksy 2021
Kotkan konserttitalo
Kapellimestari
Atso Almila
Solisti
Markus Nieminen, baritoni
Ohjelma

mm.

Marko Puro: Laivarautaa
Atso Almila: Sodan soutumies (Kymijoen Lohisoitto -festivaalin tilausteos, kantaesitys)

Kymijoen Lohisoitto 25 vuotta, Uuno Klamin syntymästä 120 vuotta ja Ruotsinsalmen toisesta meritaistelusta 230 vuotta

 

Kotkassa vietettiin vuonna 2020 Ruotsinsalmi-teemavuotta, ja Kymijoen Lohisoitto -festivaali yhdessä Kymi Sinfoniettan kanssa onkin halunnut olla rikastuttamassa ohjelmakokonaisuutta tilaamalla kapellimestari-säveltäjä Atso Almilalta uuden aiheeseen liittyvän sävellyksen ”Sodan soutumies”. Teoksessa sytytetään henkiin Antti-nimisen sotilaan koskettava tarina, joka kytkeytyy Svjatoi Nikolai aluksen kohtaloon, yhteen Ruotsinsalmen meritaisteluiden tunnetuimpiin tragedioihin. Almilan luoman kiehtovan tarun kertojana on baritoni Markus Nieminen.

Ruotsinsalmen meritaistelujen merkitys on kansainvälisesti tarkasteltuna huomattava: jälkimmäinen, vuonna 1790 käyty taistelu on suurin koskaan Itämerellä käyty ja alusmäärältään kansainvälisesti mitattuna yksi suurimmista. Meritaistelualueella oleva 1700-luvun hylkykeskittymä on todellinen tutkijoiden aarteisto ja lajissaan maailman merkittävimpiä – mitä tarinoita meren syvyyksiin kätkeytyykään!

Atso Almilan teoksen rahoittajina ovat toimineet Landbon yhteiset aliset kosket ja Korkeakosken osakaskunnan yhteiset maa-alueet. Yhteistyökumppanina on ollut myös Merikeskus Vellamo