IV LASTEN JA NUORTEN UUNO KLAMI -SÄVELLYSKILPAILUN MÄÄRÄAIKA UMPEUTUU 14.2.2022

22.12.2021

IV LASTEN JA NUORTEN UUNO KLAMI -SÄVELLYSKILPAILUN MÄÄRÄAIKA UMPEUTUU 14.2.2022

IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun deadline lähestyy: sävellykset tulee postittaa kilpailukansliaan viimeistään 14.2.2022. Maaliskuussa 2021 julkistetussa kilpailussa on kaksi ikäsarjaa: 10–14-vuotiaat ja 15–19-vuotiaat. Säveltää voi pienemmälle kamarimusiikki- tai suuremmalle sinfonietta-kokoonpanolle, Kilpailuun osallistuvan teoksen keston tulee olla nuorempien sarjassa 2-7 minuuttia ja vanhempien sarjassa 3-15 minuuttia. Kilpailun säännöt ja ilmoittautumisohjeet ovat saatavilla osoitteessa www.klamicompetition.fi.

Kilpailun tarkoituksena säveltämisestä innostuneiden lasten ja nuorten kannustaminen Lajissaan ainutlaatuisen kilpailun tarkoituksena on paitsi innostaa lapsia ja nuoria sävellysharrastuksen pariin myös tuoda uuden nuoren säveltäjäsukupolven teoksia paremmin esille. Ideana on, että kilpailusta saamistaan kokemuksista ja kontakteista nuoret säveltäjät voivat ammentaa tukea ja kannustusta myös tulevissa vaiheissaan musiikin parissa. Nuoret säveltäjät ovat kokeneet saaneensa kilpailusta tuiki tärkeää orkesterikokemusta, johon sävellysopintojen alkuvaiheessa on vain harvoin mahdollisuutta.

Atso Almila finaalikonserttien kapellimestarina

Sävellyskilpailun tuomaristoon kuuluvat säveltäjä ja kapellimestari Atso Almila, säveltäjät Markus Fagerudd, Minna Leinonen, Riikka Talvitie ja Sauli Zinovjev. Erittäin ammattitaitoinen tuomaristo, jolla on laajaa kokemusta myös sävellyspedagogiikasta, kokoontuu kevättalvella 2022 valitsemaan anonyymien sävellysten joukosta kummastakin sarjasta teokset kilpailun finaaliin. Nämä noin kymmenen sävellystä esitetään kilpailun kahdessa finaalikonsertissa Kotkassa ja Kouvolassa marraskuussa 2022. Finaaliin valitut säveltäjät pääsevät itse mukaan teostensa harjoitteluprosessiin ja kuulemaan säveltämäänsä musiikkia todennäköisesti ensimmäistä kertaa elävän orkesterin esittämänä!

Konserteissa finaaliteokset esittää Kymi Sinfonietta, jota täydennetään tarvittaessa avustaja- ja lisäsoittajilla. Orkesterin muusikot toimivat lisäksi pienempien kamarikokoonpanojen esiintyjinä. Kilpailu tiivistyy huippujännittäviin tunnelmiin, kun tuomaristo päättää kilpailun lopputuloksen Kotkan ja Kouvolan finaalikonsertit kuultuaan. Konserttien kapellimestarina on Atso Almila.

Edellisten kilpailujen finalistit kannustavat ottamaan osaa kilpailuun – aiempia kokemuksia ja tarinoita löytyy sosiaalisen median kanavista

Kilpailuun osallistuneet nuoret ovat tulevaisuuden säveltäjänimiä, Klameja, Saariahoja ja Sibeliuksia. Kilpailun järjestäjätaho on kerännyt muistoja ja tarinoita edellisten kilpailujen finalisteilta ja julkaissut niitä sosiaalisen median kanavissaan (Klami Competition) Instagramissa ja Facebookissa. Kaikkia näitä muistoja ja kokemuksia yhdistää sama piirre: kilpailun yhtenä parhaimpana antina pidetään oman musiikin kuulemista ammattilaismuusikoiden esittämänä sekä dialogia ammattilaisten – orkesterimuusikoiden, kapellimestarin ja säveltäjäraadin - kanssa. Myös kanssakilpailijoiden vertaistukea, tuomariston jäsenten perehdytystä säveltämiseen ja säveltäjän ammattiin ja kannustavaa ilmapiiriä pidettiin erittäin tärkeinä elementteinä kilpailussa. Kaikki pitivät kilpailua täysin ainutlaatuisena, kuten eräs nuori säveltäjä kiteytti: ”Eihän tällaisia mahdollisuuksia ole missään muualla.”

LISÄTIETOJA: Toiminnanjohtaja Reetaliina Marin, Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun kannatusyhdistys ry, puh. 050 324 0058, reetaliina.marin@kymisinfonietta.fi, internet: www.klamicompetition.fi