KYMI SINFONIETTAN SYYSKAUSI 2021 - Musiikillisten helmien sarja

15.06.2021

Kymi Sinfoniettassa odotetaan innokkaasti, että syyskaudella päästäisiin konsertoimaan livenä yleisölle konserttisaleissa! Mahdollisten turvallisuusrajoitusten vaikutukset on pyritty huomioimaan pitkälle jo kauden ohjelmistosuunnittelussa, esim. orkesterikokoonpanon suuruudessa ja siinä, että väliaikaa ei mahdollisesti pystytä pitämään esim. Kotkan konserttitalon lämpiötilojen ahtauden vuoksi. Muutoksia saattaa ohjelmistoon ja konsertteihin toki vielä tulla mahdollisten rajoitusten myötä, mutta lipunmyynti syyskaudelle aloitetaan elokuun alun jälkeen. Kausikortteja ei vallitsevan tilanteen takia voida syyskaudelle vielä valitettavasti myydä.

Syyskaudesta 2021 muodostuu kimmeltävien musiikillisten helmien sarja. Konserttianti on hyvin monipuolinen, niin että jokainen löytää varmasti kiinnostavaa kuultavaa! Syyskaudella kuullaan otteita mm. edellisille konserttikausille sovituista huippusolistivierailuista, jotka jouduttiin siirtämään eteenpäin vallinneen koronatilanteen takia. Nyt on myös loistava tilaisuus esitellä yleisölle taitavia suomalaiskapellimestareita, jotka pääsevät paikalle mahdollisista matkustusrajoituksista huolimatta.

Kymi Sinfoniettan vahvoja alueita ovat mm. barokin ja klassismin ajan musiikki mahdollisimman autenttisin instrumentein ja tyylein soitettuna, sekä oman aikamme musiikki. Kaikesta tästä, ja myös romantiikan ajan helmistä, crossoverista, musiikki-valotaiteesta, klezmeristä, itämaisesta sekä espanjalaisesta musiikista saadaan nauttia syyskauden aikana.

 

KYMI SINFONIETTAN SYYSKAUSI ON TÄYNNÄ UPEAN MONIPUOLISIA JA ERITYYLISIÄ ELÄMYKSIÄ

Syyskausi alkaa 18. ja 19.8. ”Zarzuela!”-konserteilla, joiden kapellimestarina ja ohjelman kokoajana on Kymi Sinfoniettan oboen äänenjohtaja, espanjalaissyntyinen Dimas Ruiz Santos. Hän tuo kuulijoiden nautittavaksi palasen kansanomaista espanjalaista musiikkiteatteria, Zarzuelaa: konsertin, jota voi kuvailla sarjaksi värikkäitä postikortteja Espananjasta. Zarzuelaan kuuluvat ehdottomasti romanssit, joiden helmeilevän kaunisäänisenä tulkkina on konserteissamme sopraano Johanna Isokoski. Konserttien juontajana on toimitusjohtaja Riikka Luostarinen.

Espanjalaisväriä on mukana myös ”Tuhat vuotta ikuista rakkautta” -konserteissa, joissa ihastuttavien barokin ajan rakkauslaulujen tulkkeina ovat sopraano-harpunsoittaja Arianna Savall ja norjalaistenori Petter Udland Johansen. Barokkimusiikki on läsnä myös syyskauden päättävissä, cembalisti Matias Häkkisen liidaamissa ”Kauneimmat barokkijoululaulut” -konserteissa.

Jos esiintymisrajoitukset sen suovat, Kymi Sinfoniettan syyskaudella kuullaan kaksi uuden tilausteoksen kantaesitystä: Kymi Sinfonietta on mukana Kymijoen Lohisoitto -festivaalilla perjantaina 27.8., jolloin saa ensiesityksensä Kymijoen Lohisoiton tilaama, Atso Almilan säveltämä, 231 vuotta sitten Kotkan edustalla käytyyn Ruotsinsalmen taisteluun pohjautuva sävelrunoelma Sodan soutumies, jossa venäläisellä Svajatoi Nikolai -aluksella palvelleen Antti-nimsen sotilaan kertojanääntä käyttää baritoni Markus Nieminen.

Kymi Sinfoniettan tilaama teos kouvolalaislähtöiseltä multimuusikko ja säveltäjä Arttu Takalolta saa puolestaan kantaesityksensä 4. ja 5.11. Solisteina tässä Kaksoiskonsertossa lyömäsoittimille ja vibrafonille ovat taidokkaana vibrafonistina tunnettu Arttu Takalo itse, sekä laaja-alaisesti lyömäsoittimet hallitseva virtuoosi Tapio ”Mongo” Aaltonen.

Kymi Sinfoniettan syyskauden tähtivieraiden sarjaan kuuluvat pianisti Alexander Melnikovin, klarinetisti Harri Mäen ja Kari Kriikun sekä lauluyhtye Rajattomien esitykset Kymi Sinfoniettan kanssa. Olli Mustonen vierailee orkesterin konserteissa kolmoisroolissa: pianistina, kapellimestarina ja säveltäjänä.

Kymi Sinfoniettan taiteellinen neuvonantaja, kapellimestari Olari Elts esiintyy ideoimassaan Red House! -festivaalin konsertissa, sekä samalla Kotkassa pidettävällä uudella Aaltoja!-festivaalilla huiman musiikillisen energian täyttämässä konsertissa, jossa ilmaisuvoimaisena solistina on sopraano Piia Komsi. Tämä musiikkia ja valotaidetta yhdistelevä konsertti kuullaan keskiviikkona 13.10. Kotkan konserttitalolla.

Joulukuun alussa Olari Eltsin johtamien konserttien solistivieraana on yksi suomalaisen sellotaiteen kärkinimistä, Jonathan Roozeman, jonka kanssa Kymi Sinfonietta myös levyttää Kalevi Ahon 2. sellokonserton BIS-levy-yhtiölle.