KymiSinfonietta

Kymi Sinfonietta

Kymi Sinfonietta on ainutlaatuinen, kahden kaupungin orkesteri, joka aloitti toimintansa 1.1.1999. Orkesterin perinteet ovat kuitenkin pitkät, sillä se koostuu vuoden 1998 lopussa yhdistettyjen Kotkan ja Kouvolan kaupunginorkestereiden muusikoista ja kymenlaaksolaiset orkesterimusiikin juuret ulottuvat aktiivisten musiikinharrastajien ansiosta ainakin sadan vuoden taakse.

Kymi Sinfonietta kuuluu Suomen kärkiorkestereiden joukkoon kokoluokassaan, ja sen kapellimestari- ja solistikaarti edustaa kansainvälistä huippua. Kahden kaupungin voimavarat yhdistämällä luotiin iskukykyinen sinfonietta-kokoonpano, jossa on kaikkiaan 32 soittajaa. Suomen orkesterikartalla Kymi Sinfoniettan tekee ainutlaatuiseksi em. yhteistyömallin lisäksi myös orkesterin osakeyhtiömuoto. Orkesterin laaja, kiitosta saanut ohjelmisto sekä korkealla tasolla ja palavalla tunteella soitetut konsertit suomalaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden kanssa ovat keränneet vankan kuulijakunnan. Orkesterin hallinnollisena johtajana on vuodesta 2000 lähtien työskennellyt toimitusjohtaja Riikka Luostarinen.

Kymi Sinfoniettan ensimmäisen taiteellisen johtajan Juha Nikkolan johdolla orkesterin soittajisto hitsautui nopeasti yhteen. Vuosina 2004–2006 Kymi Sinfoniettan päävierailijana toimi Dmitri Slobodeniouk tuoden ohjelmistoon uusia vivahteita. Vuoden 2007 alusta vuoden 2014 kevääseen taiteellisesta johdosta vastasi valloittava Yasuo Shinozaki, joka on tehnyt kansainvälistä uraa mm. Los Angelesin filharmonikoissa, Japanissa ja Iso-Britanniassa. Kymi Sinfonietta kiinnitti kapellimestari Olari Eltsin taiteelliseksi neuvonantajakseen 1.1.2018 alkaen.

Kymi Sinfonietta konsertoi keskiviikkoisin Kotkan konserttitalolla ja torstaisin Kouvolan kaupungintalon juhlasalissa tai Kuusankoskitalon Kuusaasalissa. Orkesteri on saanut huomiota myös valtakunnan rajojen ulkopuolella kuten esiintyessään menestyksekkäästi Pietarissa 2003, 2012 ja 2013, kutsuvieraana Euriade 2007 -festivaalin avajaiskonsertissa Hollannin Heerlenissä 2007, konserttikiertueella Kiinassa 2008, kutsuvieraana Lontoossa Cadogan Hallin konserttisarjassa 2010, kutsuvieraana Latviassa Riiassa maaliskuussa 2011 ja Tallinnan Estonia-salissa syyskuussa 2015 yhdessä Tallinnan Kamariorkesterin kanssa. Kymi Sinfonietta on tehnyt yhteistyötä myös maineikkaan Pietarin Filharmonian kanssa soittamalla heidän kanssaan useita yhteiskonsertteja sekä Pietarissa että Kymenlaaksossa.

Vuosina 2004, 2009 ja 2014 Kymi Sinfonietta on herättänyt kansainvälistä huomiota toimiessaan Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun useista kantaesityksistä koostuneiden finaalikonserttien esittäjänä. Konsertit on radioitu useaan maahan. Kansainvälinen Uuno Klami -sävellyskilpailu edustaa terävintä kärkeä maassamme pidettävien kansainvälisten kulttuuritapahtumien joukossa. Se on ainoa Suomessa toteutettava kansainvälinen orkesterikokoonpanolle suunnattu sävellyskilpailu.

Kymi Sinfoniettan ohjelmisto on hyvin laaja ulottuen pienistä kamarimusiikkikokoonpanoista suuriin sinfonioihin, joita voidaan esittää mm. yhteistyössä muiden orkestereiden kanssa. Kymi Sinfoniettan arvostelumenestyksen saanut ensimmäinen levy Klami Rhapsodie ilmestyi 2002 Alba-levymerkillä sisältäen mm. maailman ensilevytyksen Uuno Klamin Musiikista näytelmään ’Tuhlaripoika’. Vuonna 2004 ilmestyi toinen levytys, Toivo Pekkasen tekstiin perustuva Jukka Linkolan säveltämä ooppera ’Täyttyneiden toiveiden maa’. Säveltäjä Uuno Klamin musiikkia sisältävä KymiScenes julkaistiin joulukuussa 2007. Vuonna 2017 Kymi Sinfoniettalta ilmestyi yhteistyössä pitkänlinjan musiikkikasvattajien, Alba-levy-yhtiön ja Teos-kustannusosakeyhtiön kanssa Hilla ja Liisi -kirjalevy.