Kymi Sinfonietta aloitti toimintansa 1.1.1999 kun Kotkan ja Kouvolan kaupunginorkesterit yhdistettiin vuoden 1998 lopussa. Tällä hetkellä Kymi Sinfoniettan normaalissa kokoonpanossa on kaikkiaan 33 muusikkoa. Orkesterin ylläpitäjä on Kymenlaakson Orkesteri Oy, jonka omistavat Kotkan (2/3) ja Kouvolan (1/3) kaupungit. Tämän ainutlaatuisen kahden kaupungin orkesterin toiminta on monipuolista ja aktiivista. Kymi Sinfoniettan laaja, kiitosta saanut ohjelmisto ja korkeatasoinen taiteellinen toiminta suomalaisten ja kansainvälisten huipputaiteilijoiden kanssa ovat keränneet vankan kuulijakunnan.
Kymi Sinfoniettan ensimmäisenä taiteellisena johtajana toimi Juha Nikkola. Vuosina 2004–2006 Kymi Sinfoniettan päävierailijana oli Dmitri Slobodeniouk. Vuoden 2007 alusta kesään 2014 saakka taiteellisena johtajana toimi japanilainen Yasuo Shinozaki. Virolainen kapellimestari Olari Elts toimi orkesterin taiteellisena neuvonantajana vuoden 2018 alusta vuoden 2022 loppuun. Kymi Sinfoniettan taiteellisen suunnittelun pohjana on yhteistyö taiteellisten partnerien kanssa, jotka kehittävät orkesterin eri osa-alueita. Tällä hetkellä partnereina toimivat omien tyylilajiensa asiantuntijat Topi Lehtipuu ja Jukka Perko.
Kymi Sinfonietta konsertoi säännöllisesti Kotkassa ja kaksi kolmasosaa konserteista toistetaan Kouvolassa. Orkesteri vierailee myös muualla Suomessa sekä ulkomailla. Kymi Sinfoniettan ohjelmisto on laaja ulottuen kamarimusiikista sinfonioihin, vanhasta uusimpaan musiikkiin, innovatiivisia aluevaltauksia unohtamatta.
Kansainvälinen toiminta
Normaalin konserttitoimintansa lisäksi Kymi Sinfonietta vierailee myös muualla Suomessa sekä ulkomailla. Orkesteri on esiintynyt menestyksekkäästi myös valtakunnan rajojen ulkopuolella, kuten Pietarissa 2003, 2012 ja 2013, Hollannin Heerlenissä 2007, kiertueellaan Kiinassa 2008, Lontoon Cadogan Hallin konserttisarjassa 2010, Latvian valtionkuoron kutsumana Riiassa maaliskuussa 2011 ja Tallinnassa yhdessä Tallinnan kamariorkesterin kanssa vuonna 2015. Orkesteri esiintyi syyskaudella 2022 Tallinnassa (yhteiskonsertti Tallinnan kamariorkesterin kanssa). Orkesterin pitkäaikaisiin kansainvälisiin yhteistyökumppaneihin ovat lukeutuneet mm. Tallinnan kamariorkesteri, Latvian valtionkuoro ja Pietarin Filharmonia.
Kymi Sinfonietta on herättänyt kansainvälistä huomiota myös toimiessaan vuosina 2004, 2009, 2014 ja 2019 Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun Eurooppaan radioitujen finaalikonserttien esittäjänä. Kilpailu on lajissaan ainutlaatuinen: se on ainoa Suomessa säännöllisesti toteutettava kansainvälinen orkesterikokoonpanolle suunnattu sävellyskilpailu. Se lukeutuu myös suosituimpien ja arvostetuimpien sävellyskilpailujen joukkoon maailmanlaajuisesti, ja on noussut merkittävimpien suomalaisten musiikkikilpailujen joukkoon kansainvälisesti. Viimeisimmässä IV Kansainvälisessä Uuno Klami -sävellyskilpailussa oli ennätyksellinen osanottajamäärä vuonna 2019: kilpailuun osallistui 284 säveltäjää, jotka edustivat 38 eri kansallisuutta. Kymi Sinfonietta toimii myös ainutlaatuisen Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun orkesterina.