Maailman mielenterveyspäivää vietetään tiistaina 10.10. Päivän teemana on ”Mielenterveys on jokaisen oikeus”. Kotkan ja Kouvolan yhteinen orkesteri Kymi Sinfonietta tekee aktiivisesti työtä myös mielenterveysteeman parissa elävän musiikin ja musiikkivideoiden välityksellä. Orkesteri osallistuu tänä vuonna Maailman mielenterveyspäivään yhdessä tunnetun muusikon, laulajan ja lauluntekijän Samu Haberin kanssa, hän on projektissa mukana myös hyväntekeväisyyden nimissä. Mukana on lisäksi useita muita yhteistyökumppaneita.
Orkesteri ja Haber yhdistävät voimansa upealla lasten ja nuorten luovaa musiikillista voimaa ja energiaa välittävällä musiikkivideolla, jolla kuullaan Sä-kappale Haberin omasta tuotannosta (levytetty alun perin Capitol Finlandille vuonna 2022). Haber on tehnyt sen yhdessä Joonas Angerian ja Jussi Tiaisen (costee) kanssa. Säväyttävän videon taustalla on ajatus siitä, että jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus tuntea itsensä rakastetuksi ja hyväksytyksi. Hyvä mielenterveys on hyvinvoinnin tila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvista haasteista.
Sä-videolla sanomaa korostaa koskettavalla tavalla noin 50 lasta ja nuorta: Haberin ja Kymi Sinfoniettan yhtyeen lisäksi mukana ovat Kotkan kouluista yhdistetty kuoro ja Kotkan seudun musiikkiopiston rytmimusiikki- sekä musiikkiteatteriopiskelijoita. Videotuotannon pääyhteistyö-kumppaneina ovat Universal Music Finland / Nordic Music Partners, MIELI Suomen mielenterveys ry, MIELI Kotkan seudun mielenterveys ry, Kotkan seudun musiikkiopisto ja Kotkan Kaupunginteatteri. Kappaleen videoversion sovituksesta ovat vastanneet Kymi Sinfoniettan oboisti Dimas Ruiz Santos ja Viljami Mehto, kuoron valmennuksesta orkesterin kontrabasisti Johannes Raikas ja Kotkan seudun musiikkiopiston apulaisrehtori Riikka Pelo.
Haber kommentoi yhteistyötä ja Maailman mielenterveyspäivän sanomaa seuraavasti: ”Ei voisi kuvitella tärkeämpää hanketta kuin tämä. Olen itse ollut monta kertaa pulassa oman mielenterveyteni kanssa ja onnekseni olen aina saanut apua. Toivottavasti mahdollisimman moni muukin saisi. Projekti oli kerrassaan ihana ja kiitollisena olin jokaisessa stepissä mukana.”
Kymi Sinfoniettan osallistavassa yleisötyössä uskotaan, että lapsuudessa ja nuoruudessa rakennetaan myöhemmän elämän hyvinvoinnin perusta, tämä koostuu turvallisista ihmissuhteista ja kasvuympäristöstä: vanhempien huolenpidosta, kuulluksi tulemisesta, onnistumisen kokemuksista ja tunnetarpeisiin vastaamisesta. Osallistavan yleisötyön avulla voidaan onnistumisen ja osallisuuden kokemusten lisäksi vahvistaa nuoren tulevaisuudessa tarvitsemia taitoja, mm. sosiaalisia ja tunnetaitoja sekä empatiakykyä.
Maailman mielenterveyspäivän teemaa käsitellään myös muilla tavoin kulttuurilaitoksissa tänä syksynä.
Kotkan Kaupunginteatterin järjestää lukiolaisille ilmaisutaidon työpajan, jossa rohkaistaan avoimeen ja myönteiseen vuorovaikutukseen. Työpaja tarjoaa monipuolisen mahdollisuuden ilmaista tunteita ja asioita, jotka tuovat iloa ja hyvää mieltä musiikin, laulun, improvisaation ja tanssin tukemana. Pajaa vetää Kotkan Kaupunginteatterin näyttelijä Mikkomarkus Ahtiainen yhdessä teatterin muiden ammattilaisten kanssa. Kurssin aikana päästään muun muassa tutustumaan teatterin kulisseihin ja katsomaan Mikkomarkuksen ja Ella Mustajärven tähdittämä näytelmä Risteys.
Kotkan seudun musiikkiopistossa käynnistyi tänä syksynä tunnetaitomuskarit 4-8-vuotiaille. Tunnetaitomuskarissa harjoitellaan tunteiden tunnistamista ja nimeämistä sekä tutustutaan tunnetaitoihin ja käytännön tunnesäätelykeinoihin. Tunnetaitojen oppiminen tukee lapsen itsetuntoa ja psyykkistä ja fyysistä terveyttä sekä auttaa pärjäämään kaverisuhteissa, päiväkodissa ja koulussa.
Kymi Sinfoniettan järjestää kaveritaitotyöpajoja Kotkan 5. luokkalaisille, joissa tunne- ja kaveritaitoja lähestytään musiikin ja ilmaisutaitojen näkökulmasta. Ohjaajina toimivat Kymi Sinfoniettan viulisti ja lasten ja nuorten tunnetaito-ohjaaja Suvi Granberg sekä näyttelijä ja ohjaaja Thomas Pryke.