Kymi Sinfoniettan musiikkivideoiden välityksellä tapahtuva mielenterveysteemainen toiminta on vuoden yleisötyöteko 2023, kunniamaininta Lahden Historialliselle museolle
Horisontti-työryhmä on valinnut Kymi Sinfoniettan musiikkivideoiden välityksellä tapahtuvan mielenterveysteemaisen toiminnan vuoden 2023 yleisötyöteoksi. Työryhmä luovutti lisäksi kunniamaininnan Lahden Historiallisen museon Muistamo-projektille, joka avasi näkökulmia ylisukupolvisiin tarinoihin. Tunnustukset jaettiin 25.11.2024 Lahdessa järjestetyssä Yhteiset yleisöt -seminaarissa.
Vuoden yleisötyöteko -tunnustuspalkinto myönnetään kulttuurin ja esittävän taiteen alaan liittyvälle projektille, hankkeelle tai teolle, joka on ollut ajankohtainen vuoden 2023 aikana. Horisontti-työryhmä haluaa nostaa esiin palkinnolla huomionarvoisia kulttuuri- ja taidekentän yleisötyötekoja sekä lisätä yleisötyöhön liittyvää tietoisuutta suuren yleisön keskuudessa. Horisontti jakaa tunnustuspalkinnon toista kertaa.
Orkesteri haluaa kiittää tässä yhteydessä projektin mahdollistamisesta paikallisia osaajia, erityisesti Teemu Seppälää, mukana olleita kouluja opettajineen, Kotkan Kaupunginteatteria ja Kotkan seudun musiikkiopistoa. Lisäksi kiitämme videoilla esiintyneitä artisteja ja kaikkia muita yhteistyökumppaneita, mm. MIELI Suomen mielenterveys ry:tä ja MIELI Kotkan seudun mielenterveys ry:tä unohtamatta Kymi Sinfoniettan omien muusikoiden panosta videon tekemisessä.
Kymi Sinfonietta on toteuttanut vuodesta 2020 MIELI Kotkan seudun mielenterveys ry:n kanssa musiikkivideoita. Vuodesta 2021 lähtien niissä on yhdistetty orkesterin, tunnettujen artistien ja paikallisten nuorten voimat mielenterveysteemaisella videolla. Vuonna 2023 orkesteri ja Samu Haber toteuttivat musiikkivideon Haberin Sä-kappaleesta ja mukana olivat Kotkan kouluista muodostettu kuoro ja Kotkan seudun musiikkiopiston opiskelijoita. Video on tavoittanut runsaasti kuulijoita.
Mielenterveysteemainen sosiaalisen median välityksellä tapahtuva yleisötyö on ammattitaidolla toteutettu kokonaisuus, jonka kohderyhmänä ovat olleet erityisesti nuoret: suuri joukko nuoria osallistui videon suunnitteluun ja toteuttamiseen ja nuoret pääsivät videon avulla pohtimaan ja keskustelemaan vaikeiksi koettuja mielenterveyteen liittyviä aiheita. Hankkeen saavutettavuutta edisti sen leviäminen sosiaalisen median kanavissa sekä valtakunnallisesti että kansainvälisesti.
Videotuotantomuoto on vakiintunut osaksi Kymi Sinfoniettan toimintaa nuorten kanssa. Ajankohtaiseen aiheeseen kiinnittyvä video on myös mielenterveysammattilaisten ja kaikenikäisten aikuisten väylä keskusteluun nuorten kanssa. Vastaavanlainen yhteistyö ja videotuotanto on toteutettavissa myös muualla.
Kunniamaininta Lahden Historiallisen museon Muistamo-projektille
Horisontti-työryhmä haluaa lisäksi antaa kunniamaininnan Lahden Historiallisen museon Muistamo-projektille. Siinä työskenneltiin Padasjoen Mainiemen sahayhteisön sekä Karjalan evakkojen kokemusten parissa, ja hanke avasi näkökulmia Lahden alueen keskeisen väestöryhmän ylisukupolvisiin tarinoihin. Osallistavilla menetelmillä museo tallensi muistitietoa ja sai esineistöä ja valokuvia kesällä 2024 avautuneen Lahden Historiallisen museon päänäyttelyn tarpeisiin. Keskusteluissa kokemusasiantuntijat, tutkijat ja taiteilijat rakensivat asukkaiden paikallisidentiteettiä ja loivat kohtaamisen paikkoja. Hankkeella on onnistuttu sitouttamaan paikallista yleisöä jo valmisteluvaiheessa ja näin pohjustamaan menestyksellistä museokonseptia, jossa dialogisuus on osa toimintaa.
Horisontti on kulttuuri- ja taidealan yleisötyötahoista muodostettu työryhmä. Työryhmään kuuluu Museopedagogisen yhdistys Pedaali ry:n, esittävän taiteen Yleisötyökillan ja Suomen sinfoniaorkesterit ry:n Yleisötyöfoorumin edustajat Tuuli Uusikukka, Pirjo Virtanen, Noona Leppinen ja Annika Kukkonen. Valitsijaraatiin on kuulunut Horisontti-ryhmän lisäksi vaihtuvina jäseninä vuoden 2022 Horisontti-palkitun Mun Ateneum -hankkeen Inka Yli-Tepsä ja Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmasta Tuula Penttilä.