KYMI SINFONIETTAN VÄRIKÄS SYYSKAUSI TUO KYMENLAAKSOON INSTRUMENTTIENSA HUIPPUJA, VANHOJA JA UUSIA KAPELLIMESTARI-TUTTAVUUKSIA, NUORIA SÄVELTÄJIÄ JA VALON TAIKAA –

ORKESTERI MATKAA MYÖS ULKOMAILLE

Kymi Sinfoniettan syyskausi on monipuolinen ja värikäs. Konserttikaudella nähdään mielenkiin-toisia vanhoja ja uusia kapellimestarituttavuuksia sekä todellisia omien instrumenttiensa taitu-reita – jälkimmäisissä pääpainopiste on kansainvälisesti tunnetuissa kotimaisissa huippunimis-sä. Luvassa on myös jälleen mielenkiintoisia erikoisprojekteja, viihteellisempiä produktioita ja valofestivaaliyhteistyötä yhdessä Kotkan kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden kanssa. Marraskuussa koetaan myös IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun huippujännittä-vä finaali, jonka Yle myös radioi suorana lähetyksenä. Sävellyskilpailun jälkeen orkesteri matkaa vielä Tallinnaan musisoimaan yhdessä taiteellisen neuvonantajansa Olari Eltsin ja Tallinnan ka-mariorkesterin kanssa.

Syyskausi käynnistyy perinteisesti hyväntuulisesti ”Musiikin taikaa!” -konserteilla Kotkassa ja Kouvolassa 31.8. ja 1.9. Nouseva kapellimestarinimi ja multi-instrumentalisti I-Han Fu luotsaa orkesterin yltäkylläisen värikkäisiin tunnelmiin. Pariisin oopperan konserttimestari, viulisti Pet-teri Iivonen loihtii vauhdikasrytmisiin viuluteoksiin virtuoosista energiaa. Syyskuun puolivälissä lontoolaislähtöinen kapellimestarilahjakkuus Kerem Hasan saapuu Kymi Sinfoniettan vieraaksi tuomisinaan ohjelma, jossa valo ja varjot leikittelevät mielenkiintoisesti keskenään. Amerikka-laissäveltäjä Missy Mazzolin kontrabasson meditatiivisia sointivärejä tutkivassa konsertossa Dark with Excessive Bright solistina on Kymi Sinfoniettan oma kontrabasisti Johannes Raikas.

Kymi Sinfoniettan konserttimestari Raymond Coxin liidaaman ”Ajattomia klassikoita” -konsertin keskiössä on klassismin teokset, jotka kuulostavat yhtä tuoreilta vuosisadasta toi-seen. Mozartin pianokonsertossa nro 20 solistina on yksi kaikkien aikojen kansainvälisesti me-nestyneimmistä pianisteistamme, Antti Siirala.

Kymi Sinfoniettan taiteellisen neuvonantajan Olari Eltsin syyskauden ensimmäinen konsertti lokakuun alussa vie kuulijat ihanaan Italiaan. Osanottajamäärältään suurimpiin sävellyskilpai-luihin maailmassa lukeutuvan Kansainvälisen Uuno Klami -sävellyskilpailun vuoden 2019 voitta-ja, upean intensiivisistä sointiväreistä kiitosta saanut italialainen Andrea Portera tekee odotetun paluun Kymenlaaksoon. Nyt kuultava Porteran uusi teos Arachnomancy on Kymi Sinfoniettan tilausteos ja osa sävellyskilpailun palkintoa. Italialaisen Luciano Berion kansanlauluissa solistina säkenöi oopperalaulaja Virpi Räisänen.

Lokakuun puolivälissä pääsemme euroviisuhuumaan! Suomen euroviisukonkarit, vuoden 2007 Euroviisuissa Suomea edustanut Hanna Pakarinen ja Uuden musiikin kilpailussa kahdesti me-nestynyt Mikael Saari vievät kuulijat läpi Suomen viisuhistorian aina Laila Kinnusen legendaari-sesta Valoa ikkunassa -kappaleesta Blind Channelin Dark Sideen saakka. Kapellimestarina on kotkalaislähtöinen Antti Rissanen.

Lokakuun 20. päivä Kymi Sinfonietta tekee toistamiseen yhteistyötä ”Aaltoja! Valoa ja ääntä Kotkassa” -festivaalin kanssa, jota järjestää Kotkan kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalvelut. Kuulemme espanjalaisen multi-instrumentalistin ja soitinrakentajan Abraham Cupeiron uuden projektin versiona, jossa musiikin ja valon taika yhdistyy henkeäsalpaavaksi kokonaisuudeksi. Cupeiro ja omaan soittajistoomme lukeutuva kapellimestari Dimas Ruiz Santos ovat myös levyt-täneet konsertin ohjelman Royal Philharmonic Orchestran kanssa. Valosuunnittelusta vastaavat kansainvälisesti palkitut valotaiteilijat Joonas Tikkanen ja Otso Vartiainen.

Marraskuun 9. ja 10. päivä Kymi Sinfonietta toimii IV Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailun orkesterina. Nyt selviää, miltä kuulostaa tulevaisuuden säveltäjänimien mu-siikki. Tuomaristoon kuuluva kapellimestari-säveltäjä Atso Almila johtaa finaalikonsertit, ja Ky-mi Sinfoniettan muusikot toimivat myös pienempien kamarimusiikkikokoonpanojen esittäjinä. Almilan sanoin tämä kilpailu on ainutlaatuinen mahdollisuus ja antaa kasvavalle polvelle mah-dollisuuksia ilmaista itseään aivan poikkeuksellisen hienolla tavalla. Samalla myös orkesterin muusikoiden monipuoliset taidot pääsevät upealla tavalla esille YLE:n radioimassa kilpailussa. Lisätietoja kilpailusta löytyy osoitteesta: www.klamicompetition.fi.

Marraskuun loppupuolella kohteena on Tallinna kun yksi Viron arvostetuimmista orkestereista Tallinnan kamariorkesteri ja Kymi Sinfonietta yhdistävät voimansa kapellimestari Olari Eltsin johdolla inspiroivassa konserttikokonaisuudessa Tallinnassa ja Kotkassa. Samalla juhlistetaan kaupunkien pitkää, liki 70 vuotta kestänyttä ystävyyskaupunkisuhdetta. Konserttiohjelman kulmakivenä on kahden orkesterin yhteistyö, molempien orkestereiden uskomaton heittäyty-miskyky tulee esille monityylisen ohjelmiston äärellä. Solistina on virolainen pianisti Irina Zah-harenkova ja Kymi Sinfoniettan oma lyömäsoittaja Vladimir Belov. Konsertit toteutetaan yhteis-työssä Tallinnan kamariorkesterin sekä Kotkan ja Tallinnan kaupunkien kanssa.

Heti itsenäisyyspäivän jälkeen ja sen kunniaksi yleisö pääsee kuulemaan upeiden ja ajankohtais-ten suomalaisten säveltäjien musiikkia kapellimestari Janne Nisosen johdolla. Solistina on valo-voimainen viulisti Elina Vähälä, joka on soinnillaan ja virtuositeetillaan valloittanut yleisöjä  ym-päri maailmaa. Ohjelmassa on kansainvälisesti tunnetuimpien suomalaissäveltäjien joukkoon lukeutuvan Magnus Lindbergin ensimmäinen viulukonsertto ja Teosto-palkintoehdokkaanakin tänä vuonna olleen Minna Leinosen teos Kaarne. Sibeliuksen kolmannen sinfonian myötä kon-sertti saa pastoraalisen ja tunnelmaa nostattavan päätöksen.

Joulukuun puolivälissä päästään nauttimaan pitkän odotuksen jälkeen lauluyhtye Rajattoman tunnelmallisesta konsertista. Yhtyeen joulukonsertit ovat vuosien myötä muodostuneet käsit-teeksi. Herkän tunnelmallinen musiikki ja taiturillinen a capella -laulanta sytyttävät joulun hen-gen. Konsertin johtaa kapellimestari-kuoronjohtaja Jonas Rannila, joka on tämän hetken kysy-tyimpiä ja arvostetuimpia nuoria oopperakapellimestareita Suomessa.

Orkesterilla uusi visuaalinen ilme - syyskauden konserttiliput tulevat myyntiin 8.8.

Kymi Sinfoniettan uusi visuaalinen ilme tulee käyttöön syyskauden 2022 markkinoinnissa. Or-kesterin www-sivut on uusittu ja graafista ilmettä on modernisoitu ja selkiytetty. Uutta ilmettä voi käydä ihastelemassa mm. www.kymisinfonietta.fi-sivustolla , se on nähtävillä myös mm. syyskauden flyereissa, julisteissa ja muissa graafisissa materiaaleissa.

Syyskauden konserttiliput tulevat myyntiin 8.8. Vanhat kausikorttipaikat ovat uusittavissa 30.5.-17.6. välisenä aikana orkesteritoimistosta (puh. 05 234 4891 tai 050 3232 050). Kausikor-tit ovat myynnissä 14.8. saakka. Konserttien terveysturvallisuuteen kiinnitetään tarvittaessa tilanteen mukaan edelleen huomiota (päivitetyt turvallisuusohjeet julkaistaan orkesterin www-sivuilla). Liput ovat myynnissä Ticketmaster-verkkopalvelun kautta. Tarvittaessa lipun voi lunas-taa orkesteritoimistosta (Kotkankatu 7, Kotka, puh. 05 234 4891), Kuusankoskitalon ja Manskin (auki tiistaisin osoitteessa Kauppalankatu 6-8, Kouvola) ennakkomyyntipaikoista sekä konsert-titalojen lipunmyyntitiskeiltä ennen konserttia.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Mikko Leppänen, Kymi Sinfonietta, puh. 050 505 1082, mik-ko.leppanen@kymisinfonietta.fi