Kymi Sinfoniettan yleisötyö kattaa yli 200 esiintymistä/tapahtumaa vuosittain konserttikalenterin ulkopuolella.
Toiminnan pohjalla on laki kuntien kulttuuritoiminnasta (166/2019), joka edistää muun muassa kaikkien väestöryhmien yhdenvertaisia
mahdollisuuksia ja osallistumista kulttuuriin, taiteeseen ja sivistykseen sekä pyrkii vahvistamaan väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä
osallisuutta ja yhteisöllisyyttä kulttuurin ja taiteen keinoin.
Kymi Sinfoniettan yleisötyötä on:
– pienryhmien jalkautumiset kouluihin ja päiväkoteihin
– pienryhmien jalkautumiset hoivakoteihin, sairaaloihin ja erilaisiin sote-alueen yksiköihin
– laitos/ harrasteryhmäyhteistyö
– esiintymiset esim. kauppakeskuksissa
– työ erilaisten sidosryhmien kanssa, jolla on hyvinvoinnillinen tai yhteiskunnallinen merkitys
– kummityö kouluissa
Yleisötyö on toimintaa, jonka pyrkimyksenä on mm.
– lisätä musiikin ja orkesterin saavutettavuutta sekä viedä musiikkia sinne, missä se on muuten tavoittamattomissa
– musiikki- ja orkesteritietoisuuden lisääminen
– edesauttaa musiikista nauttimista ja siitä oppimista
– saavuttaa uusia yleisöjä ja sitouttaa olemassa oleva yleisö yhä paremmin.
– luova ja monimuotoinen vuorovaikutus ihmisten kanssa
– käyttää työssä erilaisia osallistavan taiteen metodeja sekä yksilö- että ryhmätasolla – tavoitteena osallisuuden ja osaamisen kokemuksen vahvistuminen, luovan, toiminnallisen sisällön kautta.
Kymi Sinfoniettan yleisötyötä tehdään seuraavien arvojen pohjalta:
Ilo ja elämykset
Positiivisten tunteiden vahvistaminen on oleellinen osa hyvinvointia. Musiikin avulla koetut myönteiset tunteet vahvistavat tutkitusti terveyttä. Musiikin avulla voi kokea monenlaisia tunteita, mikä vahvistaa empatiakykyä. Hankalien tunteiden kanssa olemista voi musiikin parissa harjoitella, ikään kuin kauempaa, turvallisen välimatkan päässä. Tämä vahvistaa itsetuntemusta ja kokemusta omasta pystyvyydestä.
Kunnioittaminen
Kaikki kokemukset ovat yhtä oikein. Ei ole oikeita tai vääriä tapoja kokea musiikkia. Tämän ymmärtäminen ja harjoitteleminen on myös toisen ihmisen kunnioittamisen harjoittelua.
Tunne- ja tietoisuustaidot
Musiikin kuuntelulla/ harrastamisella on lukuisia positiivisesti terveyteen vaikuttavia seikkoja. Musiikki on tärkeä apuväline itsetuntemuksen ja ymmärryksen lisäämiseen, jonka myötä myös itsetunto voi kasvaa. Tietoisuus omista ja muiden tunteista, kyky osata nimetä ja tunnistaa niitä sekä vaikuttaa niistä johtuviin reagointi- ja käytösmalleihin on tärkeää. Hyvät tunne- ja tietoisuustaidot auttavat vuorovaikutustilanteissa sekä lisäävät empatiakykyä itseämme ja muita kohtaan.
Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo
Musiikkia tai siitä nauttimista ei määritä ihonväri, ikä, sukupuoli, seksuaalinen suuntautuminen eikä uskonto. Orkesterin tehtävänä on pyrkiä tarjoamaan elävän musiikin palveluita niin, että taloudellinen tilanne, ihmisen tausta tai kulttuurinen viitekehys ei olisi este elävän musiikin kokemiselle.
Yhteisöllisyys
Musiikki luo yhteisöllisyyden kokemuksia. Se voi olla yhteinen konserttikokemus, yhdessä musisoiminen tai yhteisten inhimillisten kokemusten tunnistaminen ja jakaminen musiikin avulla.
Yhteiskuntavastuu
Orkesteritoimintaa pyöritetään yhteiskunnan varoin. Yleisötyön yksi tarkoitus on olla lisäresurssi instituutioille ja järjestöille. Musiikinhistoriaan sekä omaan kulttuuriseen ympäristöön tutustuminen sopivalla ja kiinnostavalla tavalla vahvistaa yleissivistystä. Musiikki voi olla tärkeä ennaltaehkäisevän, kuntouttavan tai kotouttavan työn apuväline.
TUTUSTU YLEISÖTYÖN ESITTEESEEN!